Az Ulead Video Studio 9 kezelési útmutatója

Miután elindítottuk a videóstudiót "VideoStudio Editor" nézetben a következő kép fogad:A képernyő tetején látható néhány menü. A Standard windowsos (File, Edit, Clip, Tools) menükön túl látható néhány egyedi menü.
 • Capture, ennek segítségével Tv kártyáról, vagy bármi más bemenetről digitalizálhatjuk a videóinkat.
 • Az Edit gomb kiválasztása esetén szerkeszthetjük a felvételeinket, szétvághatjuk, összeillaszthetjük.
 • Az Effect gombbal áttünési efektusokat rakhatunk be.
 • az Overlay-t egyenlőre hagyjuk
 • Title a feliratozásért felelős
 • az Audio nál a hanggal játszadozhatunk, aláfestő zene, beszéd beszúrása
 • A Share a mentés gomb erről majd később


 • A képernyő közepén található a fő ablak, itt láthatjuk az éppen történő módosításokat.
  A képernyő alján látható a storyboard, folyamat lista. Ez tulajdonképpen egy filmet mutat, kockánként, csak itt a kockák eg-egy jelenetet tartalmaznak. A bal oldalon egymás felett van három gomb. A legfelső a most látható folyamat lista, a középső az idősáv alapon jeleníti meg a filmunket. A harmadik a hang klezeléséhez való.
  Sok esetben magától is átvált a program ezen nézetek között, ezen ne lepődjünk meg!  Ha be szeretnénk olvasni egy videót, akkor a folyamat listán a kis szürkés kék négyzeter kattintunk a jobb egérgombbal, a felbukkanó listából az "Insert Video"-t választva, kikeressük a filmet tartalmazó fájlt. Ez után megjelenik a film a folyamat listán. Az első képe fogja azonosítani. Esetleg több filmet, részletet is be lehet olvastatni. Arra figyeljünk, hogy ilyenkor fent az "Edit" gomb legyen lenyomva. Módosítani, mindig azt a klippet tudjuk, amelyik piros keretben látható, ehhez esetleg rá kell katinttani a megfelelő klipre.  A vágást több féleképpen lehet beállítani. A legnagyobb ablak alatti Play gombot megnyomva el kezdi lejátszani a filmet. Szintén a legnagyobb ablak/képernyő alatt látható egy folyamat jelző sáv, ezen is be lehet állítani a kívánt helyre a filmet. A Play után 2. és 3. gombokkal előrre ill. hátra léptethetünk képkockánként, ez a finom beállítás miatt hasznos. A harmadik beállítási lehetőség, a legnagyobb képernyő alatt elhelyezett óra. Itt is beírhatjuk a kívánt időt, a program rögtön a megadott helyre ugrik.  Lássunk akkor egy valódi vágást!
  Miután beolvastuk a filmet, kikeressük pl a reklám elejét, majd a kis olló szimbólumra kattintunk. Ekkor az egy kilip kettőre válik szét.
  Majd ügyelve arra, hogy a második klip kerete legyen piros, ez tartalmazza a kivágandó reklámot, megkeressük a reklám végét.
  Itt szintén az olló szimbólumra kattintunk. Ekkor már három klip lesz a folyamat listán. Ezek küzül a középső az első és utólsó kockát leszámítva csak a reklámot tartalmazza.
  Rá kattintunk erre a klipre. Majd a Delete gomb segítségével kitöröljük.  Innét kezdve már csak a reklámblokk nélküli filmünk van két klipben.
  Esetleg tartalmazhat további reklámokat, vagy az elején hamarabb indítottuk a felvételt és a végén később állítottuk le. Ezeket hasonló módon eltávolítjuk.  Ha megvagyunk az eddig leírtakkal, akkor elmenthetjük, vagy további extrákkal bővíthatjük.

  Lássuk most az Effectek használatát!

  Az Effect bombot megnyomva, a jobb oldalon különféle áttünési effektek jelennek meg. Megfogjuk a nekünk tetszőt és behúzzuk a két kiválasztott klip közé.  Ha rákattintunk a két klip között lévő effektre, (Az ő kerete lesz piros) majd ezután a Play gombra kattintva, megnézhetjük, hogyan fog kinézni a tényleges filmek közti áttünés.  A Title gombra kattintva, majd a nagy képernyőn duplán kattintva beírhatjuk a szöveget. Ez előtt célszerű beállítani a filmet oda, honnét kezdve szertetnénk megjeleníteni a szöveget.  Na például ebben az esetben biztosan át fog váltani az egyik nézetről a másikra.

  Alap állapotban a szöveg hossza 3 másodperc. Ezt úgy módosíthatjuk, hogy alul a film alatt megjelent a szöveg rész. Erre kattintva a szélén megfogva növelhetjük a szöveg megjelenítési hosszát. A szöveg helyzetét is könnyen változtathatjuk, ha folyamatosan rákattintva arrább húzzuk.  Következő lépés a Mentés, ezt a Share gombbal tehetjük meg.  Megjelenik egy új menü bal oldalon. Itt válasszuk a Create Video File menüt.  A legördülő menüből válasszuk a kívánt formát!
  Én a Customot használom, mivel ott beállítottam a DVD formátumot ~90perc/DVD formátumra (6000kbps). Majd eztán mindig ezt hozza fel nekem.  Beírjuk a fájl nevét, a helyet kikeressük, ahová menteni szeretnénk, majd a mentésre kattintunk.  Elindul a renderelés. Ez abban az esetben, ha a bejövő fájl és az elmentendő fájl beállításai különböznek KB a film hosszával egyenlő időt igényel.
  Ha a két formátum azonos, akkor ez lényegesebben gyorsabb folyamat lesz.

  Az Esc gomb hatására a folyamat leáll, de az addig készült fájl elveszik.  Remélem sikerül elsajátítani a program használatát ezen kis leírás segítségével.

  A program nagyon szuper, jó tudása van és szépen dolgozik. Persze ezen műveleteken kívül még számos trükk található benne, melyekkel még egyedibbé tehetjük a filmjeinket.

  Köszönöm a figyelmet!

  Sok sikert kívánok!