Kemence építés:

2008 nyarán valimi oknál fogva, már magam sem tudom hogyan, a Neten rátaláltam egy kemence építésével foglalkozó oldalra. Az építés folyamatát részletesen tárgyalta az oldal, és arra az elhatározásra jutottam, hogy én is építek magamnak egy kemencét az udvarra.
A szüleim (velük lakok) egész jól fogadták a dolgot. Az udvar egyik részén volt egy terület, amit semmire sem használtunk, főként a domborzati viszonyok miatt.
Az elhatározást tett követte. Zsalukővel és némi betonnal megcsináltam az alapját.


A kemence alapja. Látható, hogy az eleje és a hátrulja között egy 75cm-es kölönbség van. Így a támfalat és az alapozást egy füst alatt tudtam le.


Az első sarok, amit már téglából raktam. Látható, hogy nem a régi agyagos, hanem a mai putnoki téglát használom. A "csengős" tégla annyi lesz, hogy a sütőteret ki tudom vele rakni.


3 sor téglával felrakva. Ebbe megy a homok, majd az üveg.


A homok tömörítésére magamat alkalmaztam. Súly: 120kg, láb: 46. Ha valakit érdekel számolja ki a nyomást, én úgygondolom, elegendő volt. :)


Üveg réteg. Van benne sík ablak üveg és sörös, boros, pálinkás üveg törött állapotban.


Látványterv.

A www.kemencebence.hu oldal fórumát olvasgattam elég sokat.
Következtetés: A kemence dongáját kisméretű bontott téglából rakom, 12 cm-es részével. A dongára rakok egy másik dongát, mert én téglát szeretnék látni a külsején. Ezt a boltívet mai téglával fogom rakni (ár miatt) és a két boltív közé homokot vagy kőport teszek pár centi vastagságban. Így reményeim szerint egy hőszigetelésnek is jó lesz a külső donga.

Egy pék ismerősömmel is beszélgettünk. Ő azt tanácsolta, hogy egy hátsó szellőző, vagy kémény nyílás is legyen rajta, amit a donga tetején előre hozva a kéménybe elzáró szelep segítségével kötök be. Ezzel lehet szabályozni pl egy kenyér számára a hőt. No meg ki lehet teljesen szellőztetni mondjuk a föstöt. Ezt nagymamám is tanácsolta. Azt mondja, hogy a régi kemencéken, amivel ők sütüttek mindegyiken volt egy ilyen hátsó füstjárat is.

A kemence tovább épült, most bővítem a leírást is.Az üveg réteget leborítottam egy vékony homok réteggel, betapostam, és be is locsoltam.
A szélére kiválogatva láthatóak az egyik lapjukon csiszolt, oldalaikon egyenesre vágott téglák. Úgy gondoltam, hogy ide fél téglák is megfelelőek, mert nincs tartási funkció.A téglákat agyagba rakva, vízmértékkel helyeztem el a sütőtér aljához.Lerakott sütőtér összecsiszolva. A csiszoláshoz "kisflexet" használtam gumis csiszolókoronggal, de nem öntapadósat.A boltív forma, ramonád a helyére került, egy téglával megemelve és fa ékekkel beállítva, hogy majd ki is tudjam venni. A forma ívét bútorlapból vágtam ki, lécekkel összecsavaroztam és faroslemezzel borítottam. Ha kész az ív, valószínűleg kutyaólként fog tovább funkcionálni. :)


És ami most következik, azt senki se kövesse el. Az első ívem összeomlott. Leírom a hibáimat, hogy más ne járjon így.

Nem vagyok kőműves, vagy kemence, kályha építő, csak egy lekes amatőr. Valahol olvastam, hogy az agyag-homok keverékét vízüveggel lehet erősebbé teni. Ezt senkinek sem ajánlom!
A jó megoldás az 1 adag agyag és 3 adag homok keveréke, vagy valami hasonló arány, az agyag minőségétől függően. Én kiégetetlen téglát vettem a téglagyárból, ezt használtam agyagnak. Ezt kiszárítottam, összetörtem, és beáztattam vízbe. Ezt egy kandalló építő haverom, Norbi ajánlotta. Az így megpépesedett agyagot elkevertem a homokkal, vízzel, egy tejföl sűrűségű anyaggá.

1. Hiba: kevertem hozzá vízüveget.
2. Hiba: nem volt megfelelő az ékelésem.
3. Hiba: az idő hiányában kiraktam 3-4 sort mindkét oldalon, majd mégegyszer ennyit és azt követően raktam ki, és ékeltem be az ív felső részét. Az ékeléssel meggyengítettem az előző napokban rakott sorokat. Mivel az agyag-homok nem köt a téglához úgy mint a falazó habarcs, az ívem összedőlt a forma kivétele után perceken belül, mikor hozzá értem.Ezután dőlt össze. Azt már nem volt kedvem lefényképezni.

Mi következik ezután?
Rakjuk újra, ügyesebben, a hibákból tanulva.Ekkor már egy ívet kiraktam a négyből és csak utána hagytam abba. másik alkalommal szerencsére több időm volt egy nap kiraktam a három ívet.Megerősítésként a következőket alkalmaztam:


FÉLVE, ismét kiszedtem a boltívformát. Azóta eltelt Kb. 1,5 hét, és még most is áll!!! Tudom így kellett volna elsőre. De én így is örülök neki. Számomra kitűnik, hogy kinézete is jobb, szebben van rakva az egész ív. Remélem ezt talán a képek is tükrözik.

A hátrulja berakva, de sajnos az oldaláról leázott a simítás, még szerencse, hogy a sindelekkel is kiraktam, így megvédte a további pusztulástól. Takarni kell, amíg nem lesz vizszigetelő résszel betakarva.A donga előtt el kezdtem rakni a beadó nyílás környékét, ami egyben a kémény alja is lesz.

A beadó nyílást egy szögvas keret veszi körbe, majd alkalom attán erre tudom ráfogatni a belső ajtó csuklóját. Végső soron nem tevőt, hanem ajtót gondoltam használni.
Majd ezt körbe raktam a sütőtér többi részéhez használt téglával, agyag kötőanyaggal.Itt látható a beadó nyílás alján, a hamuzó nyílás, és ezt csiszolt téglából raktam ki.
Ez egy szinten van a sütőtér aljával, így a hamu kihúzása remélhetőleg nem okozhat problémát.A beadó nyílás tetejének és a kémény aljának a találkozását szintén ívesen raktam ki, erre jön a többi tégla, ami a kéményt alkotja.


Kész a külső ív is.
A kettő között egy téglányi (25cm) rés van, itt távozhat a füst.

Nem bírtam a kíváncsiságommal, elégettem benne egy újságot.
A füst szépen a neki kijelölt helyen távozott.
Még csak tanítani sem kellett, tudta a dolgát. :)Jó nagy, robosztus építmény lesz.Elkészült a kémény alja, egészen az összeszűkítésig.
Egy kis begyújtással megnéztem a füst merre távozik.
A legtöbbször jó, de ettől magasabb kémény szükségeltetik.Itt már a végleges, de még fugázatlan kémény látható.

A képen látható az állásom, amit nagyon egyszerűen oldottam meg a kémény és a mellette álló épület segítségével.

Ezek után a környezetét kell még kialakítanom, az építéshez használt eszközöket összepakolni, tetőt építeni rá, hogy megóvjam az időtől. És még lesz egy szigetelés, az azt követő burkolással.

Már alig várom az igazi próbát, az első sütést, de azt nem szabad elhamarkodni.
Naponta felfűtöm egy kicsit, hogy száradjon ki, mielőtt jól begyújtanék.